Wednesday, September 4, 2013

Dar-es-Salaam

I den nattsvarta nattens morgon ringer klockan. Utan att snooza, för att inte väcka Josefine, drar jag mig upp ur sängen. Klockan sex ska bilen gå till Dar es Salaam. Jag och Emelie gör oss redo för en dag på utflykt. Till helgen ska vi till Selous Game Reserve på safari, och det kostar ju pengar. För att kunna ta ut pengar med ett VISA-kort måste vi alltså åka in till Dar. Och ska jag vara helt ärlig var det bara kul att komma iväg lite, och få en chans att se Dar. Det är en två timmars bilfärd ut till kuststaden, och bensin är dyrt. Så det var många som skulle med, vissa hade ärenden att göra för sjukhusets räkning medan andra bara passade på att få skjuts till Tanzanias största stad.

Hela dagen åkte vi runt på ärenden. Det skulle handlas röntgenfilm och framkallningsvätska, läkemedelsförrådet behövde fyllas på, HIV- och infektionsscreenat blod hämtades av laboratoriepersonal, möte med den högste ledaren för FPCT (Free Pentocostal Church of Tanzania) och ett kort besök på en konferens med deltagare från sjukhus från hela Tanzania. Och självklart en frukost och en lunch. Sen var det ju våra ärenden också. Vi åkte till Barkleys för att ta ut pengar. I den ena bankomaten fanns det inte pengar, och vi behövde ta ut mer än maxbeloppet på varje kort, så åtta uttag på en och samma bankomat tog sin lilla tid. Vi ville även handla lite förnödenheter, papaya och banan är jätte gott, men äta det varje dag i tre veckor gör att man längtar efter lite annan frukt. Och när vi ändå var på ett supermarket fann vi chips, kakor, avokados och cashewnötter. Man märker hur ens matvanor ser ut när man ställs inför en helt annan matkultur, och vi saknar mellanmål.

Efter 15 timmar var vi tillbaka i Mchukwi och Simbahouse. Det var en lång dag med mycket väntan, men jag tro varken jag eller Emelie någonsin kände oss uttråkade. Hela tiden fanns det något att titta på och vi var helt fascinerade av hur Emanuel lyckades köra, och få mötande trafik, på de trånga gatorna. Emelie jämnförde dem med gatorna innanför murarna i Visby.

En höjdpunkt under dagen var när vi kom hem till våra vänner och hade lilla julafton med påsarna med alla överraskningarna!

Emanuel och Emelie

Typisk stadsbild från Dar es Salaam


Lite sletna och svettiga efter en hel dag i bil och storstad



No comments:

Post a Comment